Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÖT HÉT ÖT KILÓ 1 HÉT

Cukor beteg menü
 
HáziPatika.com fogyókúra-program
 
1. heti étrend 
 
2012. január 16., hétfő [1220 kcal]
 
Reggeli
 
Virsli mustárral (270 kcal)
1 pár virsli, mustár
1 szelet barna kenyér 
 
Tízórai
 
2 db kivi (80 kcal)
 
 
Ebéd
 
Fűszeres bab (520 kcal)
Hozzávalók: 100 g fejtett bab, 100 g sárgarépa, 1/2 fejes saláta, 1 db tojás, 1 evőkanál olajbogyó, 1 kávéskanál mustár, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fehérborecet, szegfűszeg, 1 evőkanál brandy, só, bors
 
Elkészítés: A tojást megfőzzük, a sárgarépát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A megmosott salátát leveleire szedjük, az olajbogyókat lecsepegtetjük. A sárgarépát egy edénybe szórjuk, hozzáadjuk a szegfűszeget, kevés sót és fél dl vizet. Fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk. A babot egy másik edényben, ugyancsak enyhén sós vízben puhára főzzük. Félreteszünk 1 dl főzőlét az öntethez, a babot leszűrjük, lecsepegtetjük, és a sárgarépával együtt hagyjuk kihűlni. A tojás sárgáját egy villával összetörjük, a fehérjét lereszeljük. A tojáshoz adjuk a mustárt, az olajat, a borecetet, a bab félretett főzőlevét és a brandyt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a salátát, a sárgarépát, a babot és az olajbogyót, végül lelocsoljuk az öntettel. 
 
Uzsonna
 
1 db müzliszelet
 
 
2 dl narancslé
Az uzsonna energiatartalma 170 kcal.
 
Vacsora
 
Sonkás zsemle (180 kcal)
1 db magos zsemle
1 szelet pulykasonka
10 g light margarin
1 db paradicsom 
 
 
 
 
 
HáziPatika.com
 
2012. január 17., kedd [1200 kcal]
 
Reggeli
 
Snidlinges túrókrém 
Hozzávalók: 100 g zsírszegény túró, fél dl kefir, snidling, só
 
1 db magos zsemle
 
 
1 db paradicsom
 
 
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
 
 
Tízórai
 
1 db körte (90 kcal)
 
 
Ebéd
 
Rizses hús (530 kcal)
Hozzávalók: 100 g sertéscomb, 80 g rizs, fél paprika, negyed vöröshagyma, fél paradicsom, 1 teáskanál olaj, pirospaprika, só
 
Elkészítés: A rizst megfőzzük. Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd tűzről levéve beletesszük a pirospaprikát és a húst. Összekeverjük, lepirítjuk a húst. A paradicsomot szeletekre vágjuk, szintén beletesszük, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Párolás közben egy kis vizet adunk hozzá, s óvatosan pároljuk, nehogy leégjen. A megfőtt rizst most összekeverjük a finomra vágott zöldpaprikával, és annyi vízzel eresztjük fel, hogy azt egészet elfedje. Miután jól összekevertük, meleg sütőben pároljuk. 
 
Uzsonna
 
10 szem mandula (80 kcal)
 
 
Vacsora
 
Görög saláta (200 kcal
Hozzávalók: 100 g uborka, 100 g paradicsom, 50 g feta sajt, 50 g zöldhagyma, 40 g olajbogyó, 1 kávéskanál olívaolaj, oregánó
 
Elkészítés: A zöldségeket felaprítjuk, majd összekeverjük az olajbogyóval és rácsepegtetünk olívaolajat. A feta sajtot felkockázzuk, és a saláta tetejére szórjuk. Hűtőben hagyjuk összeérni. 
 
HáziPatika.com
 
2012. január 18., szerda [1235 kcal]
 
Reggeli
 
Sonkafelfújt 
Hozzávalók: fél dl 1,5%-os tej, 50 g pulykasonka, fél tojás, 1 teáskanál margarin, 1 teáskanál liszt, negyed fej vöröshagyma, petrezselyem, só, bors
 
Elkészítés: A margarinból, lisztből, tejből fehérmártást készítünk. Belekeverjük a ledarált vagy apróra darabolt sonkát, a tojás sárgáját. Ízesítjük petrezselyemmel, aprított vöröshagymával, őrölt borssal és sóval. Végül hozzákeverjük a felvert tojáshabot. Margarinnal kikent, liszttel megszórt formába öntjük. Sütőbe tesszük, és közepes lángon pirosra sütjük. Amikor kész, kiborítjuk, felszeletelve tálaljuk. 
 
1 szelet barna kenyér
 
 
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
A reggeli energiatartalma 290 kcal.
 
Tízórai
 
5 db korpovit keksz
 
 
2 dl narancslé
A tízórai energiatartalma 130 kcal.
 
Ebéd
 
Parajos palacsinta (380 kcal) 
Hozzávalók: 3 db palacsinta, 20 dkg spenót, 1 gerezd fokhagyma, 3 g margarin,
1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt, 1 dl tej, 5 dkg reszelt sovány sajt, só, bors
 
Elkészítés: Sütünk 3 palacsintát, félretesszük. Megpároljuk a megtisztított spenótot a fokhagymával. Kivajazott tűzálló rétegesen lerakjuk a palacsintákat és a spenótot. Ezután serpenyőben megolvasztunk egy diónyi margarint, meghintjük liszttel, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet is. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a szósz sűrűsödni kezd. A rétegezett palacsintára öntjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben ropogósra sütjük. 
 
Uzsonna
 
1 db müzliszelet (80 kcal)
 
 
Vacsora
 
Szardíniakrém
Hozzávalók: 75 g szardínia, 10 g light margarin, mustár, citromlé
 
Elkészítés: A szardíniát lecsöpögtetjük, villával összetörjük. Kikeverjük a margarinnal, mustárral és a citromlével. 
 
1 szelet barna kenyér pirítva
A vacsora energiatartalma 355 kcal.
 
 
 
 
 
 
 
HáziPatika.com
 
2012. január 19., csütörtök [1245 kcal]
 
Reggeli
 
Sonkás szendvics (180 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet pulyka sonka
5 g margarin
2 db retek 
 
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
 
 
Tízórai
 
1 db alma (60 kcal)
 
 
Ebéd
 
Hagymás rostélyos (500 kcal)
Hozzávalók: 100 g marha hátszín, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1,5 evőkanál liszt, só, bors
 
Elkészítés: A szelet húst sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a lisztbe, a forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük, majd kevés vízzel felengedve, fedő alatt puhára pároljuk. A hagymát karikára vágjuk, a maradék liszttel meghintjük. A maradék olajban, pirosra sütjük, tálaláskor a húsra halmozzuk. 
 
200 g tepsis burgonya (190 kcal)
 
 
Uzsonna
 
3 db mandarin (70 kcal)
 
 
Vacsora
 
Házi barackos joghurt (245 kcal)
Hozzávalók: 1 evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár, 1 pohár joghurt, 1 teáskanál búzacsíra, 1 kávéskanál méz
 
HáziPatika.com
 
2012. január 20., péntek [1230 kcal]
 
Reggeli
 
Müzli tejjel (210 kcal)
Hozzávalók: 35 g teljes kiőrlésű müzli, 1 dl 1,5%-os tej, fél reszelt alma, fahéj
 
Tízórai
 
1 Túró Rudi (90 kcal)
 
 
Ebéd
 
Almás csirke
Hozzávalók: 120 g csirkemell, fél alma, 30 g sovány sajt, 1 tt olaj, só, bors
 
Elkészítés:A csirke mindkét oldalát sóval, borssal megszórjuk, majd az olajon, fedő alatt megpároljuk. Kikent jénaiba tesszük, beborítjuk az almaszeletekkel és a reszelt sajttal. 10 perc alatt készre sütjük. 
 
80 g párolt barna rizs
Az ebéd energiatartalma 550 kcal.
 
Uzsonna
 
1 db banán (150 kcal)
 
 
Vacsora
 
Sajtos szendvics (230 kcal)
1 db korpás zsemle
1 kocka sajt
1 db paprika 
 
HáziPatika.com
 
2012. január 21., szombat [1170 kcal]
 
Reggeli
 
Májkrémes szendvics (300 kcal)
2 szelet barna kenyér
10 g light margarin
30 g májkrém
1 db paradicsom 
 
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
 
 
Tízórai
 
2 db kivi (80 kcal)
 
 
Ebéd
 
Tagliatelle kelbimbóval (530 kcal)
Hozzávalók: 130 g kelbimbó, 100 g tagliatelle (széles metélt), 1 dl erőleves, 1 csokor kapor, 2 evőkanál joghurt, 20 g sovány reszelt sajt, só, bors
 
Elkészítés: A kelbimbókat megmossuk és felnegyedeljük. Leveskockából erőlevest készítünk, majd ebben megfőzzük a kelbimbót. A tagliatellét kifőzzünk, leszűrjük. A joghurtból és a fűszerekből öntetet készítünk. A tésztát elkeverjük a kelbimbóval, összekeverjük az öntettel, végül rászórjuk a reszelt sajtot. 
 
Uzsonna
 
1 db narancs (80 kcal)
 
 
Vacsora
 
Sonkás szendvics (180 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet pulyka sonka
5 g margarin
2 db retek 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HáziPatika.com
 
2012. január 22., vasárnap [1220 kcal]
 
Reggeli
 
Hagymás omlett 
Hozzávalók: 2 db tojás, fél dl 1,5%-os tej, 1 teáskanál olaj, fél vöröshagyma, só 
 
1 szelet barna kenyér
 
 
Tízórai
 
1 db alma (60 kcal)
 
 
Ebéd
 
Citromos hal (380 kcal)
Hozzávalók: 150 g tőkehal, fél citrom, 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál liszt, fél tojás, 1 teáskanál olaj, kapor, petrezselyemzöld, menta, bors, só
 
Elkészítés: A halfilét fűszerezzük (só, bors, petrezselyem), befedjük vékonyra vágott citromszeletekkel, és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Majd kevés olajon a halat megsütjük. A mártáshoz felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, és kevergetve apránként hozzáadjuk a citromlevet. A tűzről félrehúzva hozzáadjuk a tojássárgájával felvert tojást, és habverővel addig verjük, amíg híg majonéz sűrűségű nem lesz. Belekeverjük a finomra vágott mentát és a kaprot, ha szükséges, utóízesítjük sóval, borssal. A halat a mártással leöntve tálaljuk. 
 
200 g főtt burgonya (190 kcal)
 
 
Uzsonna
 
1 db müzliszelet (80 kcal)
 
 
Vacsora
 
Olaszos burgonyasaláta (190 kcal)
Hozzávalók: 100 g burgonya, 100 g fejes saláta, 1 narancs, 1 teáskanál olívaolaj, fél citrom leve
 
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A fejes salátát levelei
re szedjük, megmossuk, majd apró darabokra tépkedjük. A narancs és a citrom levét kinyomjuk, húsát is kikaparjuk,s
 
eldolgozzuk az olajjal. A héjakat is belereszelhetjük ízlés szerint. Ezt a páclevet öntjük az összekevert zöldségek
 
re. Az egészet összerázzuk, lefedjük, és 1 órát hűtőben érleljük. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ÖT HÉT ÖT KILÓ 1 HÉT
2012. június 4., hétfő [1000 kcal]
RÁÉRÖS MENÜ
Reggeli
 
Májkrémes szendvics (340 kcal)
2 szelet barna kenyér
10 g light margarin
30 g májkrém
1 paradicsom 
 
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
 
Tízórai
 
1 db körte (90 kcal)
 
Ebéd
 
Mozarellás rakott padlizsán (450 kcal)
Hozzávalók: 250 g padlizsán, 1 zacskó mozarella, 60 g paradicsompüré, negyed vöröshagyma, fél tojás, csipetnyi parmezán, 1 teáskanál olaj, bazsalikom, só, bors.
 
Elkészítés: A meghámozott padlizsánt hosszában fél centiméteres szeletekre vágjuk, és minden réteget megsózva egymásra halmozunk. Félretesszük, hogy a levét kieressze, majd leöblítjük és letörölgetjük. A tojásfehérjét habbá verjük, belehelyezzük a padlizsánszeleteket, majd az olajban kisütjük. A hagymát felaprítjuk, a paradicsommal és az apróra vágott bazsalikommal összekeverjük, sózzuk és az egészet 10 percig főzzük. Az elkészült szószt tűzálló tálba öntjük, beleszórunk egy kevés parmezánt, majd befedjük néhány kisült padlizsánszelettel. Ezt követi a mozarella, majd megint egy kevés a paradicsomszószból, amíg minden el nem fogy. 180 fokra előmelegített sütőben először 55 percig sütjük a rakottast, majd 200 fokra emeljük a hőmérsékletet, és 10 perc alatt készre pirítjuk. 
 
Uzsonna
 
1 db müzliszelet (80 kcal)
 
Vacsora
 
Házi áfonyás joghurt (245 kcal)
Hozzávalók: 1 evőkanál áfonya lekvár, 1 pohár joghurt, 1 teáskanál búzacsíra, 1 kávéskanál méz
HáziPatika.com
2012. június 5., kedd [1200 kcal]
 
Reggeli
 
Virsli mustárral (270 kcal)
1 pár virsli, mustár
1 szelet barna kenyér 
 
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
 
Tízórai
 
1 db alma (60 kcal)
 
Ebéd
 
Busa kapormártásban
Hozzávalók: 120 g busafilé, fél dl 1,5%-os tej, 2 evőkanál kefir, 1 evőkanál durumliszt, citromlé, kapor, 1 teáskanál margarin, 1 teáskanál olaj, fehér bors, só
 
Elkészítés: Vastag aljú, rozsdamentes fémedényt vagy nem tapadó aljú serpenyőt felforrósítunk. Közben a halhúst egyforma csíkokra vágjuk, mindkét oldalát megsózzuk, citromlével meglocsolgatjuk, és a durum lisztbe mártjuk. A forró edénybe öntjük az olajat, beletesszük a halszeleteket, néhány percig közepes lángon pirítjuk, majd óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. A halszeleteket lapátkanállal óvatosan kiemeljük az edényből, félretesszük. Helyébe rakjuk a margarint, felolvasztjuk, rászórjuk a durum lisztet, és takaréklángon habzásig hevítjük, közben folyamatosan kevergetjük. Ráöntjük a tejet, megsózzuk, megborsozzuk, sűrűre főzzük. Ezután belekeverjük a kefirt és a megmosott, finomra metélt kapor felével jól összekeverjük. Befedjük, és 5 percig pároljuk. Ezután a mártásba visszatesszük az elősütött halszeleteket, majd ismét befedjük, és további 5 percig pároljuk. Tálaláskor ráhintjük a megmaradt kaprot. 
 
80 g párolt rizs
Az ebéd energiatartalma 580 kcal.
 
Uzsonna
 
3 db mandarin (70 kcal)
 
Vacsora
 
Sonkás szendvics (220 kcal)
1 szelet barna kenyér 
2 szelet pulykasonka
5 g light margarin
1 db paprika 
HáziPatika.com
2012. június 6., szerda [1200 kcal]
 
Reggeli
 
Gombás omlett
Hozzávalók: 2 db tojás, fél dl 1,5 %-os tej, 25 g csiperkegomba, olaj 
 
1 szelet barna kenyér
 
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
A reggeli energiatartalma 270 kcal.
 
Tízórai
 
2 db kivi (80 kcal)
 
Ebéd
 
Bolognai spagetti (550 kcal)
Hozzávalók: 90 g durum spagetti, 80 g darált pulykacomb, 30 g paradicsompüré, 20 g sovány sajt, negyed vöröshagyma, 1 teáskanál olaj, pirospaprika, oregánó, só, bors
 
Elkészítés: A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és kevés olajjal összekeverjük. Az apróra vágott hagymát az olajon átpirítjuk. Beletesszük a darált húst, és az elpárolgott vizet pótolva néhányszor lepirítjuk. Hozzátesszük a fűszereket, majd fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész belekeverjük a paradicsom pürét is, és így pároljuk tovább. Tálaláskor a tányér aljára tesszük a spagettit, ráhalmozzuk a paradicsomos húst, tetejére pedig reszelt sajtot hintünk. 
 
Uzsonna
 
10 szem mandula (80 kcal)
 
Vacsora
 
Sonkás szendvics (220 kcal)
1 szelet barna kenyér 
2 szelet pulykasonka
5 g light margarin
1 db paradicsom 
HáziPatika.com
2012. június 7., csütörtök [1260 kcal]
 
Reggeli
 
Müzli tejjel (200 kcal)
Hozzávalók: 35 g teljes kiőrlésű müzli, 1 dl 1,5%-os tej, 1 teáskanál mazsola
 
Tízórai
 
1 db banán (150 kcal)
 
Ebéd
 
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók: 200 g zöldborsó, 1 dl 1,5%-os tej, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, petrezselyem, só
 
Elkészítés: A zöldborsót megpároljuk, sózzuk. Készítünk egy petrezselymes rántást, amit utána felengedünk a meleg tejjel. Ezt hozzáadjuk a zöldborsóhoz, kevés cukrot adunk hozzá és összeforraljuk. 
 
100 g párolt sertéskaraj
Az ebéd energiatartalma 560 kcal.
 
Uzsonna
 
1 db alma (60 kcal)
 
Vacsora
 
Halas-paradicsomos melegszendvics (290 kcal)
Hozzávalók: 2 szelet barna kenyér, 1 db paradicsom, 1 tonhalkonzerv (saját levében), 2 szelet Tolnai sovány sajt, 1 kávéskanál light majonéz, 1 evőkanál kukorica
HáziPatika.com
2012. június 8., péntek [1220 kcal]
 
Reggeli
 
Sonkás szendvics (210 kcal)
1 szelet barna kenyér 
2 szelet pulykasonka
5 g light margarin
2 db retek 
 
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
 
Tízórai
 
1 db körte (90 kcal)
 
Ebéd
 
Gombás csirkeragu (210 kcal)
Hozzávalók: 90 g csirkemell, 50 g csiperkegomba, 1 teáskanál olaj, negyed vöröshagyma, 1 teáskanál liszt, petrezselyem, kakukkfű, só, bors
 
Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk az aprított vöröshagymát. Rátesszük a megmosott, apró kockákra vagy csíkokra vágott csirkehúst, és kevergetve, alaposan megpirítjuk. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel és apróra vágott petrezselyemzölddel. Hozzátesszük a megmosott, szükség szerint megtisztított, vékonyra szeletelt vagy aprított gombát, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, kevés vizet öntünk alá, és kiforraljuk. 
 
Burgonyapüré (255 kcal)
Hozzávalók: 200 g burgonya, 1 dl 1,5%-os tej, 1 teáskanál margarin, szerecsendió, só
 
Elkészítés: A burgonyát kockákra vágjuk, és sóval ízesített vízben megfőzzük. Amikor megpuhult leszűrjük, forrón áttörjük. Belekeverjük a margarint, a forró tejet, és az őrölt szerecsendiót. Alaposan kikeverjük. 
 
Uzsonna
 
1 db narancs (70 kcal)
 
Vacsora
 
Tejfölös-fokhagymás kelbimbó (385 kcal)
Hozzávalók: 250 g kelbimbó, 1 doboz 12%-os tejföl, fokhagyma, só, bors
 
Elkészítés: A kelbimbót megmossuk és sóval ízesített vízben megfőzzük, leszűrjük. A tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Tálaláskor ezt az öntetet öntjük a kelbimbóra. 
HáziPatika.com
2012. június 9., szombat [1225 kcal]
 
Reggeli
 
Házi áfonyás joghurt (245 kcal)
Hozzávalók: 1 evőkanál áfonya lekvár, 1 pohár joghurt, 1 teáskanál búzacsíra, 1 kávéskanál méz
 
Tízórai
 
1 db müzliszelet (80 kcal)
 
Ebéd
 
Mandulás csirkeragu
Hozzávalók: 100 g csirkemell, 50 g ananász (befőtt), fél dl vörösbor, fél paradicsom, fél paprika, 10 szem mandula, fél metélőhagyma, 15 g zeller, negyed leveskocka, 1 kávéskanál szójaszósz, 1 teáskanál keményítő, fokhagyma, gyömbér
 
Elkészítés: A húst megfőzzük és kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a lecsepegtetett ananászt, a szintén kockára vágott zellert és zöldpaprikát, valamint a durvára vágott pirított mandulát, majd az egészet egy tűzálló tálba tesszük. A leveskockát forró vízben feloldjuk és az ananász levéhez öntjük. A keményítőt elkeverjük a vörösborban és hozzákeverjük az ananászléhez. Ehhez adjuk még a szójaszószt, a gyömbért és a zúzott fokhagymát. A keveréket a húsra öntjük, és jól összekeverjük, majd fedő nélkül sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a leve besűrűsödik. Ekkor hozzátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, és megszórjuk finomra vágott metélőhagymával. Öt-tíz percre visszatesszük a forró sütőbe.
 
80 g párolt rizs
Az ebéd energiatartalma 620 kcal.
 
Uzsonna
 
3 db mandarin (70 kcal)
 
Vacsora
 
Burgonyasaláta (210 kcal)
Hozzávalók: 200 g burgonya, 50 g lilahagyma, ecet, petrezselyem, őrölt kömény, só
 
Elkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, kihűtjük és meghámozzuk. Egyforma karikákra vágjuk. Az ecetből víz hozzáadásával páclét készítünk, amit ízesítünk kevés sóval és őrölt köménnyel. A páclébe beletesszük az előkészített burgonyát, valamint a vékony karikákra vágott hagymát. Lefedjük és legalább két órára, hűtőbe tesszük. Tálalás előtt aprított petrezselyemzölddel díszítjük. 
HáziPatika.com
2012. június 10., vasárnap [1215 kcal]
 
Reggeli
 
Sonkás szendvics (220 kcal)
1 szelet barna kenyér 
2 szelet pulykasonka
5 g light margarin
1 db paradicsom 
 
Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
 
Tízórai
 
2 db kivi (80 kcal)
 
Ebéd
 
Töltött paprika (450 kcal)
Hozzávalók: 1 nagyobb paprika, 80 g darált pulykacomb, 40 g paradicsompüré, 30 g rizs, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál liszt, negyed tojás, negyed vöröshagyma, 1 teáskanál olaj, 15 g zeller, pirospaprika, só, bors 
 
Elkészítés: A húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az apróra vágott vöröshagymával, ízesítjük sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával. (A fűszereknek csak a kétharmadát használjuk fel a húshoz, mert a mártást is ezekkel a fűszerekkel kell ízesíteni.) Amikor a húst elkészítettük, lazán beletöltjük a paprikákba, és még egy gombócot formázunk belőle. Annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A vízbe beletesszük a zellert, egy kevés sót és őrölt borsot. Ha a gombóc megpuhult, kiszedjük, és melegen tartáshoz egy másik edénybe tesszük. A fennmaradt főzővízbe keverjük a paradicsompürét, majd világos rántással besűrítjük. Utóízesítjük sóval és borssal, ha szükséges, valamint színezzük a fűszerpaprikával. Megfelelő sűrűségűre hígítjuk, és alaposan kiforraljuk. Tálalásnál a gombócot és a töltött paprikát visszatesszük a mártásba. 
 
Uzsonna
 
1 db banán (150 kcal)
 
Vacsora
 
Halfilé zöldségágyon (315 kcal)
Hozzávalók:120 g tőkehal, 20 g Óvári sajt, 20 g sárgarépa, 20 g fehérrépa, 20 g zeller, 20 g póréhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, petrezselyem, kakukkfű, só, bors
 
Elkészítés: A halfiléket megmossuk, megsózzuk, lisztbe forgatva mindkét oldalát felforrósított olajon elősütjük. A megmaradt olajon átfuttatjuk a felkarikázott sárgarépát, gyökeret, zellert, póréhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, gyakori átkeverés mellett, lefedve megpároljuk, de csak annyira, hogy még kissé ropogósak maradjanak a zöldségek. A zöldségeket tűzálló tálba öntjük, ráhelyezzük a halszeleteket, megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben pirosra sütjük.