Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÉZES KRÉMES

2014.12.16
22 dkg méz 10 dkg porcukor 8 dkg kristálycukor 1 tojás 9 dkg margarin 10 ek tej 1 ek szódabikarbóna 1 késhegynyi szalalkáli kb 50 dkg liszt Krémhez: 0,5 l tej 5 ek liszt vaníliás cukor 25 dkg margarin 16-18 dkg porcukor Lekváros réteghez: házi baracklekvár Csokoládémázhoz: 15 dkg étcsokoládé / party tortabevonó margarin olaj A tojást a cukorral elkavarjuk, majd hozzáadjuk a mézet, ramát, tejet, szódabikarbónát. Ezeket tűzhelyen addig melegítjük, míg a habja növekszik, és sötét zsemleszínű lesz. Ezt követően kihűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet (amennyit felvesz) és a szalalkálit. Négy cipót formázunk belőle, letakarva 20 percet pihentetjük. Négy lapot sütünk belőle előmelegített sütőben, kb. 5-6 perc alatt szép pirosra sütjük. (Ne ijedjünk meg, ha a lap megkeményedik, amikor kihűl, ugyanis a krém és a lekvár hatására kb. 1 nap alatt megpuhul.) Krém elkészítése: A tejből, lisztből krémet főzünk, majd folyamatos keverés közben teljesen kihűtjük. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra, kifehéredésig keverjük, addig, míg a cukor nem ropog benne, ha megkóstoljuk. A két krémet összekeverjük. (Vigyázzunk, ha nem hűl ki a főzött krém teljesen, és idő előtt összekeverjük a vajas krémmel, akkor „összetúrósodik”!) Csokoládémáz elkészítése: Gőz fölött megolvasztjuk a csokit, hozzáadjuk a ramát és az olajat. Összeállítás: Az alsó lap tetejét megkenjük krémmel, ráhelyezzük a következő lapot. Erre finom házi baracklekvárt kenünk, majd a következőre ismét krémet. (Trükk: az utolsó lapot aljával felfelé rakjuk a krémre, így sima felületet kapunk, ahol jobban eloszlik a csoki.) A legfelső lap tetejét a csokoládémázzal bevonjuk. 1 napot állni hagyjuk, mielőtt szeletelnénk.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.