Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFÖZÉS

 

Hozzávalók:

felöntőlé:

  • 3 rész víz
  • 1 rész 10%-os ecet

üvegenként a felöntőlébe:

  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor

üvegenként a fűszer:

  • kapor az üveg aljára
  • 1 babérlevél
  • 1/2 mokkáskanál egész feketebors
  • 1/2 mokkáskanál egész köménymag
  • 1/2 mokkáskanál mustármag
  • 1/2 mokkáskanál koriander

üvegenként

  • kb. 40 dkg uborka
Csemegeuborka - Hozzávalók

Itt most 4 üvegre való uborka eltevésének menetét írom le. Közönséges, 7 dl-es befőttesüvegekről van szó. Mivel 1 üvegbe kb. 2,5 dl lé fér rá az uborkára, ezért 4 üveg felöntéséhez 4*2,5 dl = 1 liter lét készíts majd:

  • 3*2,5 = 7,5 dl víz
  • 1*2,5 = 2,5 dl ecet
  • 4*1 = 4 teáskanál só
  • 4*2 = 8 evőkanál cukor

Elkészítés:

Mosd meg az üvegeket, fejjel lefelé állítva szárítsd ki (nem fontos tökéletesen, úgyis hideg vizet öntesz bele). Tégy mindegyik üveg aljára 1-2 szál kaprot (szára, virága, levele vegyesen). Tömd meg az üvegeket uborkával.

Csemegeuborka - Mosd meg az üvegeket! Csemegeuborka - Tégy mindegyik üveg aljára friss kaprot! Csemegeuborka - Tömd meg uborkával az üvegeket!

Készítsd el a 4 üveghez való felöntőlét: 7,5 dl víz, 2,5 dl 10%-os ecet, 4 teáskanál só, 8 evőkanál cukor. Addig keverd, míg teljesen fel nem oldódik a cukor és a só. Akkor öntsd az üvegekbe, de ne teljesen tele, hogy beleférjenek a fűszerek is.

Csemegeuborka - 7,5 dl víz a felöntőlé alapja Csemegeuborka - 2,5 dl ecet a vízhez Csemegeuborka - 4 teáskanál só, 8 evőkanál cukor

Mindegyik fűszerből (még 5-féle) tégy mindegyik üvegbe! 1-1 babérlevél (ha kicsi, akkor lehet 2), fél-fél mokkáskanálnyi egész bors, egész kömény, koriander, mustármag. Öntsd fel teljesen a lével. Ha marad lé, tedd el legközelebbre, ha kevés a lé, csinálj még: 2 dl víz (3 rész, azaz 3*0,7 dl), 0,7 dl ecet (1 rész), 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor. Keverni, üvegbe önteni. Jól csavard rá az üvegekre a tetőt! (Igaz, manapság már nemigen fordul elő 4 menetes tető, de azért nézd meg: 6 menetes üvegre 6 menetes tető kerüljön!) Fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy lásd, nem szivárog-e a lé.

Csemegeuborka - Tégy bele üvegenként fél mokkáskanál koriandert! Csemegeuborka - Minden fűszer benne van! Csemegeuborka - A lezárt üvegeket állítsd fejjel lefele!

Most fazékba kell tenni az üvegeket, és felönteni vízzel, hogy ellepje a tetejüket is. Ha nincs akkora fazekad, amibe elfér 4 üveg, akkor 2 kisebbe tégy 2-2 üveget. (Én a 10 literes fazekamban melegítettem az üvegeket.) A fazekat béleld ki újságpapírral, biztos, ami biztos. :) Nehogy elpattanjon az üveg. Egész lángon forrald fel a vizet. Itt az utolsó képen a stoppert mutattam volna, hogy 35 perc múlva kezdett csak forrni a víz.( Nem kell neki nagyon forrni, csak határozottan gyöngyözzön.)

Csemegeuborka - Tedd az üvegeket egy nagy fazékba! Csemegeuborka - Önts a fazékba annyi vizet, hogy ellepje az üvegeket! Csemegeuborka - Figyeld, hogy mikor kezd el gyöngyözni a víz!

Csemegeuborka - 20 percig takarékon főjön!

Ha elkezd gyöngyözni a víz, vedd takarékra a lángot, és még 20 percig (a kommentek szerint elég 15 is!) hadd főjön!

Akkor oltsd el a gázt, és ebben a vízben hagyd kihűlni az üvegeket. (Fél nap)

Csemegeuborka - Kész, üvegekben Címkézd fel őket, hadd tudja, akinek adod, hogy mikori!