Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FOGYI RECEPTEK

 

Ráérös menü

2012. január 16., hétfő [1000 kcal]

 

1elsö hét 

Reggeli

Májkrémes szendvics (340 kcal)
2 szelet barna kenyér
10 g light margarin
30 g májkrém
1 paradicsom 

Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel


Tízórai

1 db körte (90 kcal)


Ebéd

Mozarellás rakott padlizsán (450 kcal)
Hozzávalók: 250 g padlizsán, 1 zacskó mozarella, 60 g paradicsompüré, negyed vöröshagyma, fél tojás, csipetnyi parmezán, 1 teáskanál olaj, bazsalikom, só, bors.

Elkészítés: A meghámozott padlizsánt hosszában fél centiméteres szeletekre vágjuk, és minden réteget megsózva egymásra halmozunk. Félretesszük, hogy a levét kieressze, majd leöblítjük és letörölgetjük. A tojásfehérjét habbá verjük, belehelyezzük a padlizsánszeleteket, majd az olajban kisütjük. A hagymát felaprítjuk, a paradicsommal és az apróra vágott bazsalikommal összekeverjük, sózzuk és az egészet 10 percig főzzük. Az elkészült szószt tűzálló tálba öntjük, beleszórunk egy kevés parmezánt, majd befedjük néhány kisült padlizsánszelettel. Ezt követi a mozarella, majd megint egy kevés a paradicsomszószból, amíg minden el nem fogy. 180 fokra előmelegített sütőben először 55 percig sütjük a rakottast, majd 200 fokra emeljük a hőmérsékletet, és 10 perc alatt készre pirítjuk. 

Uzsonna

1 db müzliszelet (80 kcal)


Vacsora

Házi áfonyás joghurt (245 kcal)
Hozzávalók: 1 evőkanál áfonya lekvár, 1 pohár joghurt, 1 teáskanál búzacsíra, 1 kávéskanál méz

HáziPatika.com

2012. január 17., kedd [1200 kcal]

Reggeli

Virsli mustárral (270 kcal)
1 pár virsli, mustár
1 szelet barna kenyér 

Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel


Tízórai

1 db alma (60 kcal)


Ebéd

Busa kapormártásban
Hozzávalók: 120 g busafilé, fél dl 1,5%-os tej, 2 evőkanál kefir, 1 evőkanál durumliszt, citromlé, kapor, 1 teáskanál margarin, 1 teáskanál olaj, fehér bors, só

Elkészítés: Vastag aljú, rozsdamentes fémedényt vagy nem tapadó aljú serpenyőt felforrósítunk. Közben a halhúst egyforma csíkokra vágjuk, mindkét oldalát megsózzuk, citromlével meglocsolgatjuk, és a durum lisztbe mártjuk. A forró edénybe öntjük az olajat, beletesszük a halszeleteket, néhány percig közepes lángon pirítjuk, majd óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. A halszeleteket lapátkanállal óvatosan kiemeljük az edényből, félretesszük. Helyébe rakjuk a margarint, felolvasztjuk, rászórjuk a durum lisztet, és takaréklángon habzásig hevítjük, közben folyamatosan kevergetjük. Ráöntjük a tejet, megsózzuk, megborsozzuk, sűrűre főzzük. Ezután belekeverjük a kefirt és a megmosott, finomra metélt kapor felével jól összekeverjük. Befedjük, és 5 percig pároljuk. Ezután a mártásba visszatesszük az elősütött halszeleteket, majd ismét befedjük, és további 5 percig pároljuk. Tálaláskor ráhintjük a megmaradt kaprot. 

80 g párolt rizs
Az ebéd energiatartalma 580 kcal.

Uzsonna

3 db mandarin (70 kcal)


Vacsora

Sonkás szendvics (220 kcal)
1 szelet barna kenyér 
2 szelet pulykasonka
5 g light margarin
1 db paprika 

HáziPatika.com

2012. január 18., szerda [1200 kcal]

Reggeli

Gombás omlett
Hozzávalók: 2 db tojás, fél dl 1,5 %-os tej, 25 g csiperkegomba, olaj 

1 szelet barna kenyér


Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
A reggeli energiatartalma 270 kcal.

Tízórai

2 db kivi (80 kcal)


Ebéd

Bolognai spagetti (550 kcal)
Hozzávalók: 90 g durum spagetti, 80 g darált pulykacomb, 30 g paradicsompüré, 20 g sovány sajt, negyed vöröshagyma, 1 teáskanál olaj, pirospaprika, oregánó, só, bors

Elkészítés: A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és kevés olajjal összekeverjük. Az apróra vágott hagymát az olajon átpirítjuk. Beletesszük a darált húst, és az elpárolgott vizet pótolva néhányszor lepirítjuk. Hozzátesszük a fűszereket, majd fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész belekeverjük a paradicsom pürét is, és így pároljuk tovább. Tálaláskor a tányér aljára tesszük a spagettit, ráhalmozzuk a paradicsomos húst, tetejére pedig reszelt sajtot hintünk. 

Uzsonna

10 szem mandula (80 kcal)


Vacsora

Sonkás szendvics (220 kcal)
1 szelet barna kenyér 
2 szelet pulykasonka
5 g light margarin
1 db paradicsom 

HáziPatika.com

2012. január 19., csütörtök [1260 kcal]

Reggeli

Müzli tejjel (200 kcal)
Hozzávalók: 35 g teljes kiőrlésű müzli, 1 dl 1,5%-os tej, 1 teáskanál mazsola

Tízórai

1 db banán (150 kcal)


Ebéd

Zöldborsófőzelék
Hozzávalók: 200 g zöldborsó, 1 dl 1,5%-os tej, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, petrezselyem, só

Elkészítés: A zöldborsót megpároljuk, sózzuk. Készítünk egy petrezselymes rántást, amit utána felengedünk a meleg tejjel. Ezt hozzáadjuk a zöldborsóhoz, kevés cukrot adunk hozzá és összeforraljuk. 

100 g párolt sertéskaraj
Az ebéd energiatartalma 560 kcal.

Uzsonna

1 db alma (60 kcal)


Vacsora

Halas-paradicsomos melegszendvics (290 kcal)
Hozzávalók: 2 szelet barna kenyér, 1 db paradicsom, 1 tonhalkonzerv (saját levében), 2 szelet Tolnai sovány sajt, 1 kávéskanál light majonéz, 1 evőkanál kukorica

HáziPatika.com

2012. január 20., péntek [1220 kcal]

Reggeli

Sonkás szendvics (210 kcal)
1 szelet barna kenyér 
2 szelet pulykasonka
5 g light margarin
2 db retek 

Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel


Tízórai

1 db körte (90 kcal)


Ebéd

Gombás csirkeragu (210 kcal)
Hozzávalók: 90 g csirkemell, 50 g csiperkegomba, 1 teáskanál olaj, negyed vöröshagyma, 1 teáskanál liszt, petrezselyem, kakukkfű, só, bors

Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk az aprított vöröshagymát. Rátesszük a megmosott, apró kockákra vagy csíkokra vágott csirkehúst, és kevergetve, alaposan megpirítjuk. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel és apróra vágott petrezselyemzölddel. Hozzátesszük a megmosott, szükség szerint megtisztított, vékonyra szeletelt vagy aprított gombát, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, kevés vizet öntünk alá, és kiforraljuk. 

Burgonyapüré (255 kcal)
Hozzávalók: 200 g burgonya, 1 dl 1,5%-os tej, 1 teáskanál margarin, szerecsendió, só

Elkészítés: A burgonyát kockákra vágjuk, és sóval ízesített vízben megfőzzük. Amikor megpuhult leszűrjük, forrón áttörjük. Belekeverjük a margarint, a forró tejet, és az őrölt szerecsendiót. Alaposan kikeverjük. 

Uzsonna

1 db narancs (70 kcal)


Vacsora

Tejfölös-fokhagymás kelbimbó (385 kcal)
Hozzávalók: 250 g kelbimbó, 1 doboz 12%-os tejföl, fokhagyma, só, bors

Elkészítés: A kelbimbót megmossuk és sóval ízesített vízben megfőzzük, leszűrjük. A tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Tálaláskor ezt az öntetet öntjük a kelbimbóra. 

HáziPatika.com

2012. január 21., szombat [1225 kcal]

Reggeli

Házi áfonyás joghurt (245 kcal)
Hozzávalók: 1 evőkanál áfonya lekvár, 1 pohár joghurt, 1 teáskanál búzacsíra, 1 kávéskanál méz

Tízórai

1 db müzliszelet (80 kcal)


Ebéd

Mandulás csirkeragu
Hozzávalók: 100 g csirkemell, 50 g ananász (befőtt), fél dl vörösbor, fél paradicsom, fél paprika, 10 szem mandula, fél metélőhagyma, 15 g zeller, negyed leveskocka, 1 kávéskanál szójaszósz, 1 teáskanál keményítő, fokhagyma, gyömbér

Elkészítés: A húst megfőzzük és kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a lecsepegtetett ananászt, a szintén kockára vágott zellert és zöldpaprikát, valamint a durvára vágott pirított mandulát, majd az egészet egy tűzálló tálba tesszük. A leveskockát forró vízben feloldjuk és az ananász levéhez öntjük. A keményítőt elkeverjük a vörösborban és hozzákeverjük az ananászléhez. Ehhez adjuk még a szójaszószt, a gyömbért és a zúzott fokhagymát. A keveréket a húsra öntjük, és jól összekeverjük, majd fedő nélkül sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a leve besűrűsödik. Ekkor hozzátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, és megszórjuk finomra vágott metélőhagymával. Öt-tíz percre visszatesszük a forró sütőbe.

80 g párolt rizs
Az ebéd energiatartalma 620 kcal.

Uzsonna

3 db mandarin (70 kcal)


Vacsora

Burgonyasaláta (210 kcal)
Hozzávalók: 200 g burgonya, 50 g lilahagyma, ecet, petrezselyem, őrölt kömény, só

Elkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, kihűtjük és meghámozzuk. Egyforma karikákra vágjuk. Az ecetből víz hozzáadásával páclét készítünk, amit ízesítünk kevés sóval és őrölt köménnyel. A páclébe beletesszük az előkészített burgonyát, valamint a vékony karikákra vágott hagymát. Lefedjük és legalább két órára, hűtőbe tesszük. Tálalás előtt aprított petrezselyemzölddel díszítjük. 

HáziPatika.com

2012. január 22., vasárnap [1215 kcal]

Reggeli

Sonkás szendvics (220 kcal)
1 szelet barna kenyér 
2 szelet pulykasonka
5 g light margarin
1 db paradicsom 

Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel


Tízórai

2 db kivi (80 kcal)


Ebéd

Töltött paprika (450 kcal)
Hozzávalók: 1 nagyobb paprika, 80 g darált pulykacomb, 40 g paradicsompüré, 30 g rizs, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál liszt, negyed tojás, negyed vöröshagyma, 1 teáskanál olaj, 15 g zeller, pirospaprika, só, bors 

Elkészítés: A húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az apróra vágott vöröshagymával, ízesítjük sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával. (A fűszereknek csak a kétharmadát használjuk fel a húshoz, mert a mártást is ezekkel a fűszerekkel kell ízesíteni.) Amikor a húst elkészítettük, lazán beletöltjük a paprikákba, és még egy gombócot formázunk belőle. Annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A vízbe beletesszük a zellert, egy kevés sót és őrölt borsot. Ha a gombóc megpuhult, kiszedjük, és melegen tartáshoz egy másik edénybe tesszük. A fennmaradt főzővízbe keverjük a paradicsompürét, majd világos rántással besűrítjük. Utóízesítjük sóval és borssal, ha szükséges, valamint színezzük a fűszerpaprikával. Megfelelő sűrűségűre hígítjuk, és alaposan kiforraljuk. Tálalásnál a gombócot és a töltött paprikát visszatesszük a mártásba. 

Uzsonna

1 db banán (150 kcal)


Vacsora

Halfilé zöldségágyon (315 kcal)
Hozzávalók:120 g tőkehal, 20 g Óvári sajt, 20 g sárgarépa, 20 g fehérrépa, 20 g zeller, 20 g póréhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, petrezselyem, kakukkfű, só, bors

Elkészítés: A halfiléket megmossuk, megsózzuk, lisztbe forgatva mindkét oldalát felforrósított olajon elősütjük. A megmaradt olajon átfuttatjuk a felkarikázott sárgarépát, gyökeret, zellert, póréhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, gyakori átkeverés mellett, lefedve megpároljuk, de csak annyira, hogy még kissé ropogósak maradjanak a zöldségek. A zöldségeket tűzálló tálba öntjük, ráhelyezzük a halszeleteket, megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben pirosra sütjük. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.